David Smith, Joseph Samuel Myers, Craig S. Kaplan en Chaim Goodman-Strauss vonden deze 'monotile', ook wel 'einstein' genoemd, en publiceerden hierover in maart 2023.
Eigenlijk is het een familie van tegels die allemaal een einstein zijn. De onderstaande tekening is er eentje van, deze past keurig op een isometrisch grid en bestaat uit acht vliegervormen, hieronder met gele lijnen aangegeven. Deze heeft de naam 'hoed' gekregen.
Zoals je ziet heb ik in blauw een patroon ontworpen, geïnspireerd op de islamitische ontwerptraditie.
Hier kan ook vlechtwerk op toegepast worden. Omdat ook de 'onderkant' van de tegel gebruikt wordt (je mag de tegel dus omkeren bij het puzzelen), krijgt die dan ook een eigen vlechtwerkinvulling:
Met deze twee tekeningen kun je een aperiodiek patroon met vlechtwerk maken.
Bovenstaande tegel behoort tot dezelfde familie. Deze heeft allemaal even lange zijden behalve eentje die dubbel zo lang is. Zoals je ziet is die opgebouwd uit een strikvorm en een klaver-drie-vorm. Beide zijn heel bekend in de islamitische ontwerptraditie.
Hieronder zie je dezelfde vorm, maar dan met rode en blauwe zijden. Hiermee kun je afleiden hoe de hele familie einsteins eruitziet: je kunt bijvoorbeeld alle rode zijden korter of langer maken, als ze maar even lang blijven, alle zo gevormde tegels vormen een einstein.
Behalve nu juist de tegel waarbij de rode en blauwe even lang zijn, want daarmee kun je het vlak ook periodiek betegelen. Houd je je echter aan de regel dat rood op rood, en blauw op blauw moet uitkomen, dan is dit ook een einstein.
Wil je een aperiodieke betegeling maken, dan mag je dus niet twee tegels tegen elkaar aan leggen zoals hieronder:
Een stukje aperiodieke betegeling met de 'klaverstrik' (zo noem ik deze tegel omdat die is te verdelen in een klaver- en een strikvorm, zie linksonder) ziet er dan zo uit, waarbij alleen de blauwe tegel ondersteboven is gelegd (met andere woorden, dit is de gespiegelde vorm):
Deze tegelvorm biedt enorm veel mogelijkheden om nieuwe aperiodieke islamitische patronen te maken. Op zowel de strikvorm als de klavervorm kun je namelijk heel mooie patronen ontwerpen. Dit heb ik al eens gedaan om periodieke patronen te reconstrueren (bijvoorbeeld het patroon met zevensterren uit Samarkand) of nieuwe te ontwerpen.
Dus hopelijk later meer!